zadanie z funkcji błagam o pomoc!
lilcia : jeżeli wierzchołkiem wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=ax2 =bx jest punkt W=(1,3) to?
a) a=−3 b=6
b) a=1 b=3
c) a=3 b=−6
d) a=−3 b=−6
5 kwi 15:52
kochanus_niepospolitus:
zamiast tego = przy 'bx' jest +
5 kwi 15:53
lilcia : tak plus przepraszam za pomyłkę
5 kwi 15:54
lilcia : tak plus przepraszam za pomyłkę
5 kwi 15:54
kochanus_niepospolitus:
f(x) = ax
2 + bx
czyli f(x) = x(ax + b)
czyli f(0) = 0
skoro y
w > 0
to a<0

... więc odpowiedzi B i C odpadają
w odpowiedziach A i D masz, że a=−3
więc:
f(x) = x(−3x + b)
podstawiasz współrzędne wierzchołka:
3 = 1*(−3+b) <−−−− stąd b =
5 kwi 15:55
kochanus_niepospolitus:
i w taki oto sposób znamy odpowiedź w teście mimo, że nie wiemy jak korzystać ze współrzędnych
wierzchołka w celu wyliczenia współczynników a i b
'Wyższość' testów nad zadaniami otwartymi
5 kwi 15:56
lilcia : dziękuje za rade
5 kwi 15:57
xxxx: nie mogłeś tego wyliczyć tylko jakimiś dziwnymi sposobam to rozwiązujesz
6 cze 00:31
getin:
bo to jest zadanie testowe, gdzie często się zdarza że właśnie te 'dziwne sposoby' są lepsze od
normalnego wyliczania, tutaj wydaje mi się że też tak jest
a = a
b = b
c = 0
Δ = b
2−4*a*0 = b
2
W = (1,3)
| | −Δ | | −b2 | |
q = 3, więc |
| = 3 czyli |
| = 3 |
| | 4a | | 4a | |
Układ równań
{a = −3
{b = 6
6 cze 06:41
23: W(1,3)
y=a(x−1)2+3= ax2−2ax+a+3
a skoro wzór y=ax2+bx to
porównujac wsp przy potęgach mamy a+3=0 czyli a =−3 a skoro tak to −2a=6 odb: a=−3 b=6
6 cze 09:51
23: wystarczy postać kanoniczna (dany wierzchołek) i porównanie współczynników przy odpowiednich
potęgach.
6 cze 09:53