określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru
fineasz: Określ liczbę rozwiązań równania mx2+mx−1−2m=0 , gdzie x∊<−2,2>, w zależności od wartości
parametru m ∊R.
5 kwi 15:50
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
5 kwi 15:50
fineasz: Δ=9m2+4m
dla Δ>0
x1 = (−m −√9m2+4m)/2m
x2 = (−m +√9m2+4m)/2m
dla Δ>0
|x1|<= 2
|x2|<= 2
są dwa rozwiązania
dla Δ>0
|x1|<= 2
|x2|> 2
1 rozwiązanie
dla Δ>0
|x1|> 2
|x2|<= 2
1 rozwiązanie
dla Δ=0
x0 = −1/2
jedno rozwiązanie
dla Δ<0
brak rozwiązań
dla m=0
−1=0
nie ma rozwiązań
Czy rozumowanie jest poprawne? Czy da sie to zadnanie zrobić graficznie bez 10 przypadków?
5 kwi 16:02
5 kwi 16:07
ZKS:
Na początku sprawdzamy co dostaniemy dla m = 0, jak już napisałeś brak rozwiązań, więc teraz
załóżmy, że m ≠ 0 i podzielmy to równanie przez m, wtedy dostaniemy równanie postaci
Teraz chyba już prosto narysować funkcję po lewej stronie, a prawą możesz dla ułatwienia
traktować jako y = k.
5 kwi 16:08
fineasz: Dziękuję
5 kwi 17:54