[Dowód] Podzielność n^2 - 2 przez 4.
Michau: Wykazać, że jeśli n należy do liczb naturalnych to liczba n2 − 2 nie jest podzielna przez 4.
5 kwi 15:41
kochanus_niepospolitus:
n2−2
1) niech n = 4k+1, k∊N (czyli przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1)
(4k+1)2 − 2 = 16k2 + 8k − 1 <−−− to nie jest podzielne przez 4 (wiesz dlaczego?)
Analogicznie dla n= 4k+2, n=4k+3, oraz n=4k
5 kwi 15:44
Michau: Domyślam się, że chodzi o to, że ten dwumian przy dzieleniu przez 4 daje liczbę jeden.
Mam rację?
5 kwi 15:46
kochanus_niepospolitus:
a raczej ... resztę
−1 czyli daje resztę 3

wystarczy, że 16k
2 podzielne przez 4 ; 8k podzielne przez 4 ; −1 nie jest podzielne przez 4
... więc 16k
2 + 8k − 1 NIE BĘDZIE podzielne przez 4
5 kwi 15:47
Benny: @kochanus a czy nie wystarczy informacja, że aby dana liczba dzieliła się przez 4 to musi
być ona parzysta?
Mamy wtedy, że n=2k, ponieważ tylko parzyste podniesione do kwadratu są parzyste.
Więc to wyrażenie jest postaci 4k2−2, a więc nie dzieli się przez 4.
5 kwi 15:48
kochanus_niepospolitus:
Benny ... i owszem (w tym przypadku) ale dla n=4k+2 będziesz miał liczbę parzystą
5 kwi 15:49
kochanus_niepospolitus:
Benny −−− oczywiście ... tylko Michał wtedy jeszcze musi wykazać, że jeżeli n jest nieparzysta
to n2 także będzie liczbą nieparzystą (co nie jest trudne)
5 kwi 15:50
Benny:
5 kwi 15:51
Michau: Super, dziękuje serdecznie.
A możesz jeszcze wyjaśnić o co chodzi z resztą. Wiem, że reszta musi być zawsze dodatnia,
na zwykłych liczbach, łatwą ja wyznaczyć. Jednak tu mam problem.
5 kwi 15:53
Metis: A jak będzie wyglądał dowód nie wprost?
5 kwi 16:06
Mila:
Przypuszczamy , że n2−2 jest podzielne przez 4⇔
n2−2=4k, gdzie k∊C
Teraz rozważ 2 przypadki :
1)n− parzyste
2) n − nieparzyste.
Kontynuuj.
5 kwi 16:31
Metis: n
2−2=4k
n
2=4k+2
4k+2 − pewna liczba która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 2.
Nie wiem czy o to chodzi

?
5 kwi 16:52
Mila:
Nie, ale teraz muszę skończyć . Będę po 20.
5 kwi 16:54
Mila:
1)
n=2m, m∊N
(2m)2−2=4k
4m2−2=4k sprzeczność − lewa strona ma resztę z dzielenia przez 4 równą 2,
a prawa jest podzielna przez 4.
2) n− nieparzyste
n=2m+1
(2m+1)2−2=4k
4m2+4m−1=4k sprzeczność− lewa strona ma resztę z dzielenia przez 4 równą 3,
a prawa jest podzielna przez 4.
liczba n2−2 nie jest podzielna przez 4.
5 kwi 17:10
Metis: Milu a skąd ta reszta równa 3 w 2) ?
Nie widzę jakoś tego.
5 kwi 17:26
Mila:
Reszta z dzielenia przez 4 może być równa : 0,1,2,3
z dodatnimi nie ma problemu:
11:4=2+ reszta 3, bo 11=2*4+3
Z ujemnymi jest tak.
−1=4*(−1)+3 reszta z dzielenia przez 4 jest równa 3
−6=4*(−2)+2 reszta z dzielenia przez 4 jest równa 2
Albo tak :
−1:4=0+r(−1)
−1+4=3
−6:4=−1 +r (−2)
−2+4=2 reszta
5 kwi 19:44
5 kwi 19:45
Metis: Jasne

Dziękuje
5 kwi 19:58