dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
xde2: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =2n+5/n+2
b) wyznacz taka liczbę ,aby ciąg (a1,a2,2x,a7,x) był arytmetyczny
5 kwi 15:35
kochanus_niepospolitus:
w ciągu arytmetycznym (b
n) mamy zależność:
a więc:
| 19 | | 3x | |
| = |
| <−−− wyznacz 'x' |
| 9 | | 2 | |
5 kwi 15:40
xde2: x=1,40
5 kwi 15:44
kochanus_niepospolitus:
koniec zadania
ewentualnie możesz policzyć a1, a2 i zobaczyć czy faktycznie to będzie 5 kolejnych wyrazów
ciągu arytmetycznego
5 kwi 15:46
xde2: Dzięki wielkie
5 kwi 15:50
kochanus_niepospolitus:
druga sprawa x
≠ 1.40
| | 38 | |
ponieważ x = |
| = 1.(407) |
| | 27 | |
Tak więc, wynik zostaw w ułamku
5 kwi 15:52
xde2: ok ok
5 kwi 15:54