Parametr
Michał: | | −x2+px−4 | |
Dla jakich wartości p nierówność: |
| |
| | x2+px−p+3 | |
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x?
5 kwi 15:14
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy
dla jakich wartości p, mianownik tegoż ułamka będzie ≠0 dla dowolnego x
więc? dla jakiego?
liczysz Δx po czym rozwiązujesz nierówność:
Δx < 0
5 kwi 15:18
Metis: Myślę, że to nie pełna treść zadania, bo gdzie ta nierówność
5 kwi 15:20
Jerzy:
A gdzie ta nierówność ?
5 kwi 15:20
Michał: <0 zapomniałem napisać
5 kwi 15:22
Michał: dziedzine zrobiłem ale nie wiem co dalej, mnożyć przez kwadrat mianownika ?
5 kwi 15:22
kochanus_niepospolitus:
jaką 'dziedzinę' zrobiłeś?
5 kwi 15:24
kochanus_niepospolitus:
skoro policzyłeś dla jakich parametrów 'p' mianownik będzie ≠ 0 ... to wiesz, że mianownik
będzie >0 (popatrz na mianownik i sam postaraj sobie odpowiedzieć na to pytanie).
Tak więc nierówność będzie spełniona, jeżeli licznik < 0
Sprawdzasz dla jakich parametrów 'p' licznik będzie ZAWSZE < 0
Porównujesz wyliczone przedziały p i koniec zadania
5 kwi 15:26
Michał: mianownik różny od 0, a póżniej trzeba rozwiązać nierównośc
5 kwi 15:26
Michał: nie wiem dlaczego bedzie zawsze większe i tu jest mój problem bo umiem zrobić to zadanie tylko
że ten mianownik...
5 kwi 15:31
kochanus_niepospolitus:
skoro masz w mianowniku:
f(x) = x
2 + px − p+3
To powiedz mi ... jak NA PEWNO będzie wyglądał wykres tejże paraboli? "Gdzie skierowane' będą
ramiona
5 kwi 15:34
Michał: w góre
5 kwi 15:34
kochanus_niepospolitus:
Skoro wiesz, że (bo o to zadbałeś) f(x) ≠ 0 (aby mianownik ≠0) to wiemy, że f(x) > 0
5 kwi 15:34
kochanus_niepospolitus:
analogicznie ... jeżeli licznik g(x) = −x2 + px − 4 będzie taki, że g(x) ≠ 0 (dla
dowolnego x) to wiadomo będzie, że g(x) < 0 (dla dowolnego x)
5 kwi 15:36
Michał: a no tak okej, załapałem bedzie albo większe albo mniejsze ale ramiona są w góre wiec bedzie
większe, dzięki
5 kwi 15:36
Metis: Zastanów się co to znaczy, że nierówność jest spełniona przez wszystkie liczby R.
Czyli podstawiając jakąkolwiek liczbę z zbioru R do nierówności otrzymasz prawdę.
U Ciebie nierówność jest nieco bardziej złożona − nierówność wymierna.
Jak zawsze w nierówności wymiernej zaczynasz od dziedziny.
Czyli mianownik nie może być 0 = nie może się zerować = nie może mieć miejsc zerowych.
Stąd: x
2+px−p+3≠0 i Δ tego równania <0 − brak miejsc zerowych.
| −x2+px−4 | |
| <0 , dziedzinę mamy , możemy pomnożyć przez mianownik( jest zawsze |
| x2+px−p+3 | |
dodatni − leży ponad osią X) , otrzymujemy:
−x
2+px−4<0
Wyznacz teraz te wartości parametru p, dla których ta nierówność jest zawsze spełniona.
x
2−px+4>0
5 kwi 15:40
olekturbo: Teraz pytanie do Michała. Kiedy ta nierówność będzie spełniona?
5 kwi 15:43