matematykaszkolna.pl
Parametr Michał:
 −x2+px−4 
Dla jakich wartości p nierówność:

x2+px−p+3 
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x?
5 kwi 15:14
kochanus_niepospolitus: innymi słowy dla jakich wartości p, mianownik tegoż ułamka będzie ≠0 dla dowolnego x więc? dla jakiego? liczysz Δx po czym rozwiązujesz nierówność: Δx < 0
5 kwi 15:18
Metis: Myślę, że to nie pełna treść zadania, bo gdzie ta nierówność
5 kwi 15:20
Jerzy: A gdzie ta nierówność ?
5 kwi 15:20
Michał: <0 zapomniałem napisać
5 kwi 15:22
Michał: dziedzine zrobiłem ale nie wiem co dalej, mnożyć przez kwadrat mianownika ?
5 kwi 15:22
kochanus_niepospolitus: jaką 'dziedzinę' zrobiłeś?
5 kwi 15:24
kochanus_niepospolitus: skoro policzyłeś dla jakich parametrów 'p' mianownik będzie ≠ 0 ... to wiesz, że mianownik będzie >0 (popatrz na mianownik i sam postaraj sobie odpowiedzieć na to pytanie). Tak więc nierówność będzie spełniona, jeżeli licznik < 0 Sprawdzasz dla jakich parametrów 'p' licznik będzie ZAWSZE < 0 Porównujesz wyliczone przedziały p i koniec zadania
5 kwi 15:26
Michał: mianownik różny od 0, a póżniej trzeba rozwiązać nierównośc
5 kwi 15:26
Michał: nie wiem dlaczego bedzie zawsze większe i tu jest mój problem bo umiem zrobić to zadanie tylko że ten mianownik...
5 kwi 15:31
kochanus_niepospolitus: skoro masz w mianowniku: f(x) = x2 + px − p+3 To powiedz mi ... jak NA PEWNO będzie wyglądał wykres tejże paraboli? "Gdzie skierowane' będą ramiona
5 kwi 15:34
Michał: w góre
kochanus_niepospolitus: Skoro wiesz, że (bo o to zadbałeś) f(x) ≠ 0 (aby mianownik ≠0) to wiemy, że f(x) > 0
kochanus_niepospolitus: analogicznie ... jeżeli licznik g(x) = x2 + px − 4 będzie taki, że g(x) ≠ 0 (dla dowolnego x) to wiadomo będzie, że g(x) < 0 (dla dowolnego x)
5 kwi 15:36
Michał: a no tak okej, załapałem bedzie albo większe albo mniejsze ale ramiona są w góre wiec bedzie większe, dzięki
5 kwi 15:36
Metis: Zastanów się co to znaczy, że nierówność jest spełniona przez wszystkie liczby R. Czyli podstawiając jakąkolwiek liczbę z zbioru R do nierówności otrzymasz prawdę. U Ciebie nierówność jest nieco bardziej złożona − nierówność wymierna. Jak zawsze w nierówności wymiernej zaczynasz od dziedziny. Czyli mianownik nie może być 0 = nie może się zerować = nie może mieć miejsc zerowych. Stąd: x2+px−p+3≠0 i Δ tego równania <0 − brak miejsc zerowych.
−x2+px−4 

<0 , dziedzinę mamy , możemy pomnożyć przez mianownik( jest zawsze
x2+px−p+3 
dodatni − leży ponad osią X) , otrzymujemy: −x2+px−4<0 Wyznacz teraz te wartości parametru p, dla których ta nierówność jest zawsze spełniona. x2−px+4>0
5 kwi 15:40
olekturbo: Teraz pytanie do Michała. Kiedy ta nierówność będzie spełniona?
5 kwi 15:43