Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr od 0 do 6?
illuminari: Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr od 0 do 6? Ile jest wśród nich liczb o
niepowtarzających się cyfrach?
5 kwi 14:42
kochanus_niepospolitus:
było już zadanie tego typu −−− poszukaj w archiwum
5 kwi 14:43
Mila:
X={0,1,2,3,4,5,6}
6*7*7*7*7=14406 tyle jest wszystkich liczb 5−cyfrowych utworzonych z cyfr ze zbioru X
6*6*5*4 *3=2160 tyle o różnych cyfrach ze zbioru X
5 kwi 15:17
illuminari: Dzięki, tak właśnie mi wyszło. Chciałem się upewnić.
5 kwi 16:15
Mila:
5 kwi 16:16