Wyznacznik macierzy
Natalia: Jak stosując metodę eliminacji Gaussa obliczyć wyznacznik macierzy
−1 0 −1 2
2 2 −2 1
0 −1 1 0
1 0 3 −2
5 kwi 13:31
kochanus_niepospolitus:
−1 0 −1 2
2 2 −2 1
0 −1 1 0
1 0 3 −2
−1 0 −1 2
0 2 −4 5
0 −1 1 0
0 0 2 0
(−1)
1+1*(−1)*
2 −4 5
−1 1 0
0
2 0
−1*(−1)
2+3*2*
2
5
−1 0
2*(−1)
2+1*5
−1
Więc ostatecznie:
2*(−1)*5*(−1) = ...
A dla sprawdzenia, że wynik prawidłowy:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=det%5B%7B%E2%88%921,0,%E2%88%921,2%7D,%7B2,2,%E2%88%922,1%7D,%7B0,%E2%88%921,1,0%7D,%7B1,0%09,3,%E2%88%922%7D%5D
5 kwi 14:52
kochanus_niepospolitus:
jedyne przekształcenia jakie robiłem ... robiłem w kroku pierwszym i to jest:
W2 = W2 + 2*W1
W4 = W4 + W1
w celu pozbycia się '2' i '1' w K1
5 kwi 14:55
Natalia: dziękuję
5 kwi 20:09