Do windy 10 piętrowego budynku wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów mogą wysiąść...
atams: Do windy 10 piętrowego budynku wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów mogą wysiąść,
jeżeli:
a) każda osoba może wysiąść na dowolnym piętrze?
b) dwie osoby wysiądą na 8 piętrze?
c) wszystkie osoby wysiądą na ostatnim piętrze?
d) wszystkie osoby wysiądą na parzystych piętrach?
e) wszystkie osoby wysiądą na 2 lub 7 piętrze?
4 osoby są nierozróżnialne, kolejność wychodzenia nie ma znaczenia
a)
1−osoba na 10 piętrach
2− osoba na 10 piętrach
3− osoba na 10 piętrach
4− osoba na 10 piętrach
10
4=10000
b)
2 osoby wysiadły= 1 sposób
3 osoba− 9 pięter
4 osoba− 9 pięter
9
2=81
82 sposoby
c) 1 sposób
d) 5 pięter, 4 osoby
5
4= 625 sposobów
e) 2 sposoby
4 osoby są rozróżnialne, kolejność wychodzenia ma znaczenie
a)
mogą wyjść w 16 różnych kolejnościach.
a) 16*10
4=16000
b) 16*82=1312
c) 16
d) 16*625=10000
e) 16*2=32
Zrobiłem to w ten sposób, ale nie jestem pewien wyników. Nie wiem czy kolejność wychodzenia ma
znaczenie, więc zrobiłem to na dwa sposoby.
Jeśli rozwiązane jest źle− proszę o inne pomysły i sposoby