trygonometria
XXXX: Ile rozwiazan nalezacych do przedzialu (0,6π> ma rownanie 2sin2x=sinx?
5 kwi 13:14
Jerzy:
To możesz policzyć na palcach
5 kwi 13:17
Janek191:
2 sin
2 x − sin x = 0
sin x*(2 sin x − 1) = 0
sin x = 0 lub sin x= 0,5
| | π | | 5 | |
x = π*k lub x = |
| + 2π*k lub x = |
| π + 2π*k |
| | 6 | | 6 | |
Wstawiaj kolejne liczby za k i sprawdzaj, czy x ∊ ( 0, 6π>
k = 1
| | π | | 5 | |
x = π lub x = 2π + |
| lub x = 2π + |
| π |
| | 6 | | 6 | |
k = 2
| | π | | 5 | |
x = 2π lub x = 4π + |
| lub x = 4π + |
| π |
| | 6 | | 6 | |
itd.
5 kwi 13:21
XXXX: dziekuje
5 kwi 13:21
Jerzy:
6 + 6 = 12
5 kwi 13:24