kombinatoryka
szarlotka: ile jest róznych liczb czterocyfrowych w ktorych zapisie 5 wystepuje 2 razy?
gdzie robie blad

1 przypadek
5 na początku i kolejna 5 gdzieś dalej
zostaje nam 9 cyfr do wyboru i 2 miejsca
czyli 9
2 = 81
2 przypadek
dwie 5 nie na pierwszym miejscu
wtedy na pierwsze miejsce zostaje nam 8 cyfr do wyboru
a na kolejne 9
8*9=72
81+72 = 153
prawidlowy wynik jest 459 wiec gdzies mi umknelo mnozenie przez 3
5 kwi 12:09
yht:
w 1−wszym przypadku kolejna 5 gdzieś dalej − i to "gdzieś dalej" można wybrać na 3 sposoby −
tego nie uwzględniasz
także 1−wszy przypadek powinien być 3*92 = 243
2−gi przypadek
dwie 5 nie na pierwszym miejscu − ok, ale znowu nie uwzględniasz na ile sposobów możesz wybrać
dwie 5 nie na pierwszym miejscu:
x55x
x5x5
xx55
także dwie 5 nie na 1−wszym miejscu wybierasz na 3 sposoby
także będzie 3*8*9 = 216
243+216 = 459
5 kwi 12:18