Planimetria
Marcinek: Na okręgu o promieniu √3 opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie AB i krótszej
CD. Punkt styczności S dzieli ramię BC tak, że (|CS|)/(|SB|) = 1/3 Oblicz:
a) długość ramienia tego trapezu b) cosinus kąta ABD
5 kwi 12:05
Janek191:

Tw. Pitagorasa
(2 r )
2 + ( 2 x)
2 = (4 x)
2
(2
√3)
2 = 16 x
2 − 4 x
2 = 12 x
2
12 = 12 x
2
x = 1
c = 4 x = 4*1 = 4
=============
b) I BD I
2 = ( 2 r)
2 + ( 4 x)
2 = (2
√3)
2 + 16 = 12 + 16 = 28
I BD I = 2
√7
więc
| | 4 x | | 4 | | 2 | | 2√7 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | I BD I | | 2√7 | | √7 | | 7 | |
=========================
5 kwi 12:36
Marcinek: Dziękuje
5 kwi 12:45