Informatyka
_emDżi_:
Cześć 
Mam pytanie...czy jest tu w miarę dobry informatyk?

Mam do napisania
program w Pascalu i nie bardzo umiem z tym poradzić. Oczywiście program związany z matematyką.
mam napisać program który wyznacza rozwiązanie równania liniowego.
Normalne rozwiązanie jest dziecinnie proste ale jak to zrobić w Pascal'u
2 sty 10:34
_emDżi_: ?
2 sty 15:17
lost: nie jestem dobrym informatykiem ale mój kumpel się tym zajmuję więc może mógłby ci pomóc
2 sty 15:31
2 sty 15:32
_emDżi_: Hm właściwie to napisałam już ten program(oczywiście nie wiem czy dobrze):(
Ale mam dwa inne z którymi mam problem:(
2 sty 15:32
_emDżi_: Napisz program który oblicza wartośc funkcji określonej następująco:
y=−1 dla x<−1, y=x dla x>=−1 i x<=1 oraz y=1 dla x>1
2 sty 16:19
GEOMETRIC: już spróbuję

czekaj sekundkę.
2 sty 16:29
GEOMETRIC: program funkcja;
uses Crt;
var x : real;
begin
Clrscr;
writeln('Podaj x');
readln(x);
if x<−1 then writeln('y=−1')
else if x>1 then writeln('y=1')
else writeln('y=' , x);
readln();
end.
2 sty 16:42
GEOMETRIC: sprawdź sobie czy działa. wiem, że instrukcję if poprawniej jest zagnieżdżać troszkę inaczej,
ale tak też działa tylko nie jest podręcznikowo
2 sty 16:45
_emDżi_: O dziękuję bardzo xD Wydaje mi się, że jest okej ^^ xD
Znaczy ja mam pare programów już zapisanych co dziś robiłam i za każdym razem wyskakuje mi ten
sam błąd.
Nawet przy programie który w szkole działał mi poprawnie.
Więc wydaje mi się, że powinno być okej

Tylko nie wiedziałam jak to do końca zapisać.
2 sty 18:29
geometric: nie ma problemu. czyżby klasa maturalna LO mat−inf?
2 sty 20:05
_emDżi_: Tak dokładnie

czyżbyś już kiedyś przez to przechodził?

Brawo trafiłeś

a może jeszcze z mojej szkoły jesteś

I jeszcze raz dziękuję

Już się czuje
lepiej bo mam jeszcze tylko jedno do napisania

więc jutro poradze z tym( może )a jak mi nie
wyjdzie to poprosze Cie o sprawdzenie
2 sty 23:30
_emDżi_: Mam takie zadanie:
Napisz program który realizuje przypadek: wprowadź dowolną liczbę rzeczywistą. gdy jest
dodatania oblicz pole kwadratu o boku równym wprowadzonej liczbie, dla ujemnej podaj jej
wartość bezwzględną a dla równej zero drukuj komunikat "koniec zadania".
I ja napisałam tak, ale nie wiem czy to dobrze

Sprawdź proszę

Program liczba;
uses crt;
var: x, p : real;
begin
clrscr;
writeln ('podaj x');
readln(x);
if x>0 then writeln ('p=x * x')
else if x<0 then writeln
('x')
else writeln ('koniec zadania');
readln (x)
end.
i pytanie czy na koncu pisac readln x bo gdy x bedzie równe zero to nie bedzie komunikatu w
postaci liczby?
i to co zaznaczyłam na czerwono to jest dobrze czy raczej powinno być, że x=x?
3 sty 12:53
_emDżi_: ?
3 sty 17:01