Jaka będzie funkcja pierwotna ...:
K.: √1+(6cos 3x)2
5 kwi 11:33
wredulus_pospolitus:
powiem tak −−− życzę powodzenia w rozwiązywaniu takiej całeczki
5 kwi 11:40
K.: Pomoże ktoś?
5 kwi 11:57
g:
t = f(x)
| | 1 | |
dt/dx = |
| *2*6*cos3x*6*(−sin3x*3) |
| | 2t | |
−2*cos3x*sin3x = −cos6x = 1 − 2cos
23x
| | 1 | | 1 | |
dt/dx = |
| *6*6*3*(1 − 2cos23x) = |
| *6*(18 − (6cos3x)2) |
| | 2t | | 2t | |
| | 1 | | 3*(19−t2) | |
= |
| *6*(18 − (t2−1)) = |
| |
| | 2t | | t | |
| | t2 | |
f(x) dx = |
| dt |
| | 3*(19−t2) | |
To się chyba da scałkować.
Mam nadzieję że się nie pomyliłem.
5 kwi 12:53
K.: Dziękuję
5 kwi 13:26