Rozwiąż układ równań (2niewiadome)
piwkowa: Rozwiąż układ równań:
3x
2+3y
2−51=0
6xy−24=0
Pomoże ktoś? Przynajmniej jak zacząć
5 kwi 10:18
Jerzy:
Wyznaczyć np. y z drugiego i wstawić do pierwszego
5 kwi 10:20
Janek191:
6 x y − 24 = 0
6 x y = 24 / : 6 x
| | 4 | |
y = |
| ← wstaw do I równania |
| | x | |
I to równanie okręgu x
2 + y
2 = 17
5 kwi 10:25
piwkowa: Z pierwszego wyszło x=4y
Podstawiając otrzymuje 48y2+3y2−51=0
Co teraz? Czy mogę pomnożyć obie strony przez y2? Zadanie dotyczy ekstremum lokalnych funkcji
wielu zmiennych i takie równanie mi wyszło.
5 kwi 10:26
piwkowa: Jak z równania okręgu obliczyć x i y które potrzebuję do tego zadania?
5 kwi 10:32
Jerzy:
Możesz , bo y ≠ 0
5 kwi 10:47
Jerzy:
Jaką masz tą funkcję ?
5 kwi 10:53
piwkowa: f(x,y)=x3+3xy2−51x−24y
5 kwi 10:56
Jerzy:
OK..licz dalej
5 kwi 11:05
Mila:
3x2+3y2−51=0 /:3
6xy−24=0 /:6
−−−−−−−−−−
x2+y2=17
xy=4
−−−−−−−−−⇔
(x+y)2−2xy=17
(x+y)2−2*4=17
(x+y)2=25⇔x+y=5 lub x+y=−5
1) y=5−x
x*(5−x)=4 rozwiąż
lub
2)y=−x−5
(−x−5)*x=4
rozwiąż.
5 kwi 15:12