kombinatoryka
szarlotka: ile jest róznych liczb 7cyfrowych o niepowtarzajacych sie cyfrach nalezacych do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} i jednoczesnie:
podzielnych przez 4
gdzie robie blad?
przypadek pierwszy:
na koncu stoi 04 lub 08, 20, 40, 60
5 * 5! = 600
przypadek drugi:
na koncu 12, 16, 24, 28, 32, 36, 48, 52, 56, 64 lub 68
11 * 4 (wybieram jedno z 4 na pierwsze miejsce) i rozstawiam te ktore zostaly * 4! = 1056
1056 + 600 = 1656 czyli zle
5 kwi 09:17
Pw: na końcu nie może być i 08, 28, 48, 68. 8 Nie należy do zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
5 kwi 09:26