aaaa
Benny: 1.
Cenę nart obniżono o 20%, a po miesiącu nową cenę obniżono o dalsze 30%. W wyniku obniżek cena
nart zmniejszyła się o:
x − cena nart
| | 1 | | 4 | |
x− |
| x= |
| x − cena nart po pierwszej obniżce |
| | 5 | | 5 | |
| 4 | | 6 | | 14 | |
| x− |
| x= |
| x − cena po obniżkach |
| 5 | | 25 | | 25 | |
| | 14 | | 11 | |
x− |
| = |
| x=44%x − cenę obniżono o 44% |
| | 25 | | 25 | |
2.
Liczba
3√(−8)−3*16
3/4 jest równa:
| | −1 | |
3√(−8)−3*163/4=(−8)−3/3*(24)3/4= |
| *23=−1 |
| | 8 | |
3.
Liczba (3−
√2)
2+4(2−
√2)=(9−6
√2+2)+8−4
√2=11−6
√2+8−4
√2=19−10
√2
4.
Iloczyn 2*log
1/39 jest równy:
log
1/39=x
3
−x=3
2
x=−2
2*log
1/39=2*(−2)=−4
5.
Wskaż liczbę, która spełnia równanie |3x+1|=4x
4x>0 ⇒x>0
3x+1=4x lub 3x+1=−4x
x=1 lub 7x=−1 − sprzeczność
x=1 jest jedynym rozwiązaniem
5 kwi 08:30
Benny:

6.
Liczby x
1, x
2 są różnymi pierwiastkami równania 2x
2+3x−7=0. Suma x
1+x
2 jest równa:
7.
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y=−3(x−7)(x+2) są:
Postać iloczynowa funkcji kwadratowej y=a(x−x
1)(x−x
2), więc x
1=7, x
2=−2
8.
Funkcja liniowa określona jest wzorem f(x)=ax+6, gdzie a>0. Wówczas spełniony jest warunek:
f(1)=a+6
a>0 /+6
a+6>6
f(1)>1
9.
Liczba tg30
o−sin30
o jest równa:
| √3 | | 1 | | 2√3 | | 3 | | 2√3−3 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
10.
W trójkącie prostokątnym ABC odcinek AB jest przeciwprostokątną i |AB|=13 oraz |BC|=12. Wówczas
sinus kąta ∡ABC jest równy:
|AC|
2+|BC|
2=|AB|
2
|AC|
2+144=169
|AC|
2=25
|AC|=5
5 kwi 08:44
Benny:

11.
|AB|=2x
5
2=2
2+x
2
x
2=25−4
x=
√21
2x=|AB|=2
√21
5 kwi 08:48
Benny:

12.
W trójkącie prostokątnym dwa dłuższe boki mają długość 5 i 7. Obwód tego trójkąta jest równy:
7
2=5
2+x
2
x
2=24
x=
√24=2
√6
Obwód=12+2
√6
5 kwi 08:55
wredulus_pospolitus:
Zadanie 1 można było szybciej policzyć:
Po pierwszej obniżce cena stanowi 80% wstępnej ceny.
Po drugiej obniżce cena stanowi 70% wstępnej (przed tą obniżką) ceny.
'Na kalkulatorze' liczymy więc:
0.8*0.7 = 0.56 <−−− taką cenę mają narty po dokonaniu obu obniżek ... czyli łączna obniżka
wynosi 0.44 = 44%
5 kwi 09:01
wredulus_pospolitus:
Zadanie 4
log
1/39 = −1*log
39 = −1*2 = −2
| | 1 | |
własność logarytmów: logab c = |
| logac |
| | b | |
5 kwi 09:03
Benny:

13.
Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 5 jest równe:
2r − przekątna kwadratu
10=a
√2 /()2
100=2a
2
a
2=50
14.
Miary kątów czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 20
o. Najmniejszy kąt tego czworokąta
ma miarę:
Suma kątów w czworokącie to 360
o.
a
1+a
2+a
3+a
4=360
o
a
2=a
1+r
a
3=a
1+2r
a
4=a
1+3r
a
1+a
2+a
3+a
4=4a
1+6r=4a
1+120
o
4a
1+120
o=360
o
4a
1=240
o
a
1=60
o − najmniejszy kąt
15.
| | 2−n | |
Dany jest ciąg (an) określony wzorem an=(−1)n* |
| . Wówczas wyraz a5 tego ciągu jest |
| | n2 | |
równy:
| | 2−5 | | −3 | | 3 | |
a5=(−1)5* |
| =−1* |
| = |
| |
| | 52 | | 25 | | 25 | |
5 kwi 09:04
Benny: @wreduluspospolitus można było. Te zadania nie są dla mnie.
5 kwi 09:05
wredulus_pospolitus:

Zadanie 5
Mała poprawka (nie wpływająca w tym przypadku na wynik) −> 4x
≥ 0 ⇔ x
≥ 0
druga sprawa −−− można było to 'szybko' graficznie rozwiązać:
5 kwi 09:06
wredulus_pospolitus:
Aaaaa ... to przepraszam

W zad 6 −−− w mianowniku winno być 2.
5 kwi 09:07
Benny:

16.
Pole powierzchni jednej ściany sześcianu jest równe 4. Objętość tego sześcianu jest równa:
Pole powierzchni jednej ściany to pole kwadratu.
a
2=4
a=2
V=a
3=8
5 kwi 09:12
Benny: Jasne, dzięki za poprawę.
6.
5 kwi 09:13
Benny:

17.
Tworząca stożka ma długość 4 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45
o. Wysokość
tego stożka jest równa:
h=2
√2
18.
Wskaż równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 3x−6y+7=0
6y=3x+7
prosta równoległa ma ten sam współczynnik kierunkowy
5 kwi 09:20
Benny: 19.
Na okręgu o równaniu (x−2)2+(y+7)2=4 leży punkt:
sprawdzam po kolei:
A(−2; 5)
(−4)2+(12)2=160≠4
B(2; −5)
02+22=4 punkt B leży na okręgu
5 kwi 09:23