| π | 3 | |||
tg x = −3 x ∊ ( | ; | π) | ||
| 2 | 2 |
| 4 | 3 | |||
cos y = | y ∊ (π; | π) | ||
| 5 | 2 |
| sin x | |
=−3 / * cos x | |
| cos x |
| 1 | ||
cos2x= | ||
| 10 |
| 1 | 1 | |||
cos x = −√ | ⇔ cos x = √ | |||
| 10 | 10 |
| π | 1 | |||
W tabelce cos w przedziale ( | ;π) jest minus. Wybieram więc cos x = −√ | |||
| 2 | 10 |
| 1 | 1 | 1 | √10 | √10 | ||||||
cos x = − √ | = − | = − | * | =− | ||||||
| 10 | √10 | √10 | √10 | 10 |
| √10 | ||
sin x = −3 * − | ||
| 10 |
| 4 | ||
sin 2 y + cos ( | )2 = 1 | |
| 5 |
| 16 | ||
sin 2 y + | = 1 | |
| 25 |
| 16 | ||
sin 2 y = 1 − | ||
| 25 |
| 25 | 16 | |||
sin 2 y = | − | |||
| 25 | 25 |
| 9 | ||
sin 2 y = | ||
| 25 |
| 4 | 4 | |||
sin y = | ⇔ sin y = − | |||
| 5 | 5 |
| 3 | 4 | |||
W tabelce sin w przedziale (π; | π) jest minus. Wybieram więc sin x = − | |||
| 2 | 5 |
| √10 | ||
x, ponieważ dziwna jest ta liczba − | ||
| 10 |