tangens
kasia1: wysokość opuszcona na ramię trójkąta równoramiennego dzieli jego pole w stosunku 2;3. oblicz
tangens kąta przy podstawie trójkąta.
w odpowiedzi są dwa rozwiązania 2 i √21/3 . tangens 2 udało mi się znaleźć ale nie wiem skąd
to drugie rozwiązanie
5 kwi 00:15
kochanus_niepospolitus:
| | 3 | | 2 | |
wysokość dzieli ramię o długości a na |
| a i |
| a |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 16 | | 4 | |
( |
| a)2 + h2 = a2 −> h2 = |
| −> h = |
| a |
| | 5 | | 25 | | 5 | |
Tak zapewne masz zrobione ... ale wysokość przecież mogła 'dłuższy odcinek ramienia' wyznaczyć
przy podstawie (patrz czerwony trójkąt)
Wtedy masz
| | 2 | | 21 | | √21 | |
( |
| a)2 + h2 = a2 −> h2 = |
| −> h = |
| a |
| | 5 | | 25 | | 5 | |
5 kwi 00:51