Obliczanie granicy funkcji w punkcie
Michał: Cześć, mam problem z różnymi typami zadań z granicy funkcji:
| | (x4 − 8x2 − 9) | |
a) limx−>−3 |
| |
| | (x3 + 3x2) | |
| | x3 + 8 | | x2 + 2x − 3 | |
b) limx−>−2 [ |
| − |
| ] |
| | x4 − 16 | | x2 + 4x + 6 | |
Głównie zależy mi na sposobie rozwiązywania zadań, jak w podpunkcie b i c. Nie wiem jak zacząć
i odpowiednio skracać, aby nie poplątać się w obliczeniach. Z góry dziękuję za pomoc i
pozdrawiam.
5 kwi 00:00
jc: Zadania sprowadzają się do podzielenia licznika i mianownika przez czynnik, który
zeruje się, gdy podstawimy punkt, w którym liczymy granicę.
(a) mianownik = x
3 + 3x = (x+3) x
2
licznik = x
4 − 8 x
2 − 9 = (x
2 − 9)(x
2 + 1) = (x+3)(x−3)(x
2 + 1)
| | (x−3)(x2 + 1) | |
ułamek = |
| , teraz możemy po prostu podstwić x = −3 |
| | x2 | |
(b) Problemem jest tylko z pierwszym ułamkiem, chyba że coś pomyliłeś
przy przepisywaniu.
mianownik = x
4 − 16 = (x
2 − 4)(x
2 + 4) = (x+2) (x−2)(x
2 + 4)
licznik = x
3 + 8 = (x+2)(x
2 − 2 x + 4)
Korzystamy ze wzoru x
3 − y
3 = (x−y)(x
2 + xy + y
2), y = −2
(c) Mnożymy licznik i mianownik przez sumę 3 +
√9+x
| 3 − √9+x | | 9 − (9+x) | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x(3 + √9+x) | | 3 + √9+x | |
5 kwi 00:32
jc: | | −1 | |
W ostatnim przykładzie oczywiście .. = |
| |
| | 3 + √9+x | |
5 kwi 00:42
Michał: | | 1 | |
W podpunkcie b) wychodzi mi 1 |
| , jednak w odpowiedziach jest napisane, że wynik to |
| | 8 | |
| | 7 | |
1 |
| , jednak żeby taki wyszedł, musiałby być inny znak pomiędzy obydwoma wyrażeniami. |
| | 8 | |
Chyba, że źle wyliczyłem ten przykład.
5 kwi 08:48
Michał: Popatrzyłem na zły przykład. Nie ważne już.
5 kwi 09:01