ciągi
Ola: | | | |
Dane są dwa ciągi an = | oraz bn = {−7−3+1+5+...+(4n−11)]2 dla n≥2. Oblicz lim n−>∞ |
| | |
{an}bn
4 kwi 22:52
g: Nie bardzo widać co tam dąży do ∞. Napisz jeszcze raz końcówkę zdania.
4 kwi 22:56
Ola: n dąży do ∞
4 kwi 22:58
Ola: ciąg an przez ciąg bn .
ale chodzi mi głównie o to jak policzyć ciąg bn
4 kwi 22:58
glax: ciąg arytmetczny
4 kwi 23:01
glax: o różnicy r=4
4 kwi 23:01
4 kwi 23:02
Ola: a jak policzyć an ?
4 kwi 23:05
glax: n−ty wyraz masz podany
4 kwi 23:24
glax: a jak nie tak, to tak można an=a1+(n−1)r
4 kwi 23:25
glax: już rozumiesz

a
n=−7 +(n−1)4
a
n=−7+4n−4
a
n=4n−11
4 kwi 23:27
Ola: ale to jest ten drugi ciąg bn
4 kwi 23:31
glax: a który chciałaś?
4 kwi 23:40
glax: dobrze pomyliłem litery, powinno być bn
późno już niewyspany jestem
4 kwi 23:41
Janek191:
Może miało być:
| | n2 | |
an = |
| = 0,5 n 2 ?  |
| | 2 | |
5 kwi 13:11