trygonometria
Ola: Wiadomo że sinα + tgα = m oraz tgα − sinα = n. Wyznacz cosα.
4 kwi 22:48
g: Raz dodaj te równania do siebie, a drugi raz odejmij.
4 kwi 22:53
Ola: nie rozumiem
4 kwi 22:59
g:
(sinα+tgα) + (tgα − sinα) = 2tgα = m+n
(sinα+tgα) − (tgα − sinα) = 2sinα = m−n
| | sinα | | m−n | |
cosα = |
| = |
| |
| | tgα | | m+n | |
4 kwi 23:28
Eta:
Tak jak radzi
g
sinα+tgα=m sinα+tgα=m
tgα−sinα=n tgα−sinα=n
+............... − ................
2tgα=m+n 2sinα= m−n
| | cosα | | m−n | |
sinα* |
| = cosα= |
| |
| | sinα | | m+n | |
4 kwi 23:31
Eta:
4 kwi 23:32
Mila:
cosα≠0
sinα + tgα = m
tgα − sinα = n
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
sinα + tgα = m
tgα − sinα = n
− ===========
(m+n)*cosα=2*sinα
4 kwi 23:32
Eta:
4 kwi 23:34