Podstawowa matura
Piotr: Prostokąt abcd o przekątnej długości 2√34 jest podobny do prostokąta o bokach długości 3 i 5.
Pole prostokąta abcd jest równe:
Wyszło mi ~56 jednak nie ma takiej odpowiedzi
4 kwi 22:13
Janek191:
√ (3 x)2 + ( 5 x)2 = 2√34
√ 9 x2 + 25 x2 = √34 x2 = x √34 = 2√34 ⇒ x = 2
6 , 10
6*10 = 60
4 kwi 22:18
5-latek : d
1=
√32+52=
√34
| | d | |
k= |
| =2 (jest to skala podobieństwa |
| | d1 | |
Już wiesz co dalej ?
4 kwi 22:19
Eta:

P
1=....
4 kwi 22:20
Piotr: Ok, dzięki, jednak dalej zastanawia mnie co jest złego w moim rozumowaniu.
Wyliczyłem z Pitagorasa przekątną drugiego prost., przedzieliłem ją przez przekątną prost. ABCD
i wyszła mi Skala,
Która dała mi takie równania
a/3=1.94 (Skala)
b/5=1.94
I później przemnożyłem a i b żeby uzyskać pole, co tutaj mam źle?
4 kwi 22:25
Piotr: Dobra, dzięki, nie widziałem dwóch kolejnych odpowiedzi

Źle obliczyłem przeciwprostokątną
4 kwi 22:27
Eta:
4 kwi 22:44