stożek
Michał: Kąt między tworzącą stożka a jego podstawą jest równy β. Oblicz objętość stożka jeżeli β=0.6 a
tworząca stożka wynosi 15 cm Czy ktoś sprobuję wytłumaczyć mi jak to zrobić?
4 kwi 22:12
Eta:
β=0,6 ? napisz to porządnie !
4 kwi 22:13
Michał: Tak mam w zadaniu
4 kwi 22:14
Michał: a przepraszam sinβ=0,6
4 kwi 22:15
Eta:
| | 3 | | 3k | |
sinα=0,6= |
| = |
| , k>0 |
| | 5 | | 5k | |
l=15 ⇒ 5k=15 ⇒ k=3 to r=3k=9 i H=4k=12
| | 1 | |
V= |
| πr2*H=................. |
| | 3 | |
dokończ
4 kwi 22:35
Eta:
Oooo pomyliłam
| | 3k | |
poprawiam : sinα= |
| , H=3k r=4k , l=5k |
| | 5k | |
l=15 ⇒ 5k=15 to k=3
H= 3k =9 a r=4k=12
V=......
Sorry
4 kwi 22:39