styczna
Radek: Dobry wieczór, chciałby sie zapytać o to zadanie
unkcja f określona jest wzorem 2 f(x ) = 3x2 + 2x − 5 dla każdej liczby rzeczywistej x.
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą przez punkt (− 1,− 7)
Mam normalnie skorzystać z tego wzoru na styczną do krzywej?
4 kwi 20:28
Janek191:
Tam jest 2 f(x) = ... , czy f(x) = ... ?
4 kwi 20:30
Ajtek:
Zapewne 2f(x) i tam jest "haczyk"

.
4 kwi 20:31
Radek: Ojj przepraszam, na szczęście haczyka nie ma i jest f(x)
4 kwi 20:34
Radek: Rzuci ktoś swoim matematycznym okiem

?
4 kwi 20:54
Janek191:
Coś jest pewnie źle przepisane, bo nie wychodzi
4 kwi 20:57
Ajtek:
Punkt (−1;−7) nie jest punktem styczności

. I tutaj jest "haczyk"
4 kwi 20:58
Radek: Janku191 a mógłbyś pokazać jak liczyłeś, jak haczyk to haczyk ale głównie zależy mi na
zobaczeniu jak do tego ''dojść'', że ten
punkt nie jest punktem stycznosci.
4 kwi 21:02
5-latek : Najprosciej to zrobić wykres tej funkcji
4 kwi 21:03
Ajtek:
5−latek, mówisz i masz

.
4 kwi 21:05
5-latek :
4 kwi 21:06
Radek: okej, wszystko widać jak na tacy

, dziękuje za pomoc!
4 kwi 21:07
Janek191:

f ( x) = 3 x
2 + 2 x − 5
P = ( − 1, − 7)
f '(x) = 6 x + 2
a = f '(−1) = − 4
y = − 4 x + b
− 7 = −4*(−1) + b ⇒ b = − 11
y = − 4 x − 11
=============
Patrz na wykresy
4 kwi 21:09