Wykaż, że dla dowolnego
Emanuel: Wykaż, że dla dowolnego n∊N+ liczba 2n+7n+2n+1+2n+2 jest podzielna przez 14. Stoje w
miejscu przy 7*2n+8*7n
4 kwi 19:59
ICSP: 2n = 2 * 2n−1
7n = 7 * 7n − 1
4 kwi 20:00
Emanuel: ta 14 z 7*2 to już jest rozwiązanie czy jeszcze coś muszę z tym zrobić?
4 kwi 20:03
Janek191:
Treść zadania jest źle przepisana
4 kwi 20:05
Emanuel: Tak, zjadłem 7
n+1 ale i tak jużjesteśmy w dalszej części zadania ;x Jakieś sugestie?
4 kwi 20:11
Janek191:
2n + 7n + 2n+1 + 2n+2 + 7n+1 =
= 2n + 2*2n + 4*2n + 7n + 7*7n = 7*2n + 8*7n = 7*2*( 2n−1 + 4*7n−1)
4 kwi 20:15
Emanuel: Czyli tak jak myslalem, dzieki wielkie
4 kwi 20:19