Dowód
Nemi: Witajcie, potrzebuję pomocy w tym oto zadanku :
'Wykaż, że nie istnieją takie dwie liczby rzeczywiste a i b, które spełniają jednocześnie
następujące warunki: a=b2+1 i b=a2+1'
4 kwi 19:59
Nemi: Podbijam
4 kwi 20:11
zef: Podstawiłbym do 1 równania za b2 (a2+1)2
Całe równanie przyrównał do 0 i wykazał że nie ma miejsc zerowych.
4 kwi 20:20
Tadeusz:
a=(a2+1)2+1
a=a4+2a2+2 i udowodnij, że nie ma miejsc zerowych
4 kwi 20:22
zef: O czyli dobrze myślałem
4 kwi 20:24
PW:
i pomyśleć − jeżeli b > a, to lewa strona jest liczbą dodatnią mniejszą od 1; a prawa strona?
4 kwi 20:26
Nemi: Czyli dobrze kombinowałam

, dziękuję serdecznie za wsparcie ^^
4 kwi 20:27
Mila:
a>0, b>0
a=b2+1 i b=a2+1⇔
1=a−b2
1=b−a2
a−b2=b−a2
a2−b2=b−a
(a−b)*(a+b)=b−a
(a−b)*(a+b)−(b−a)=0
(a−b)*[a+b+1)=0
a=b lub a+b=−1 sprzeczność ,bo a>0 i b>0
Sprawdź co się dzieje gdy a=b
4 kwi 20:28