matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
kicaj:
3
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że sin α =
i α jest
5
kątem ostrym.
2 sty 00:10
max:
z jedynki trygonometrycznej: cos
2
α=
√
1−sin
2
α
=
√
1 −
9
25
=
√
16
25
cosα=
4
5
sinα
3
5
3
tgα=
=
*
=
cosα
5
4
4
1
4
ctgα=
=
tgα
3
2 sty 00:14
max:
2/ sposób: bo z tw. Pitagorasa
3
3x
sinα=
=
... x >0
5
5x
IABI
2
=25x
2
− 9x
2
=> IABI=
√
16x
2
= 4x
4x
4
cosα=
=
5x
5
3x
3
tgα=
=
4x
4
4x
4
ctgα=
=
3x
3
2 sty 00:48
dytdfcgbn:
cosα=5/3
24 kwi 08:16
janek191:
−1 ≤ cos α ≤ 1
24 kwi 09:29