4 kwi 19:56
Mila:
1) D:
−x
2+x+2>0
Δ=1+8=9
| | −1−3 | | −1+3 | |
x= |
| =2 lub x= |
| =−1 |
| | −2 | | −2 | |
x∊(−1,2)
2) rozwiąż równanie
4x−5=0 i sprawdź, czy rozwiązanie należy do dziedziny.
4 kwi 20:10
damian : nie bardzo wiem jak to rówanie rozwiazac
4 kwi 20:15
5-latek : To jak w takim razie doszedles az do liceum czy technikum?
4 kwi 20:19
Mila:
Przecież to poziom klasy VI. Pewnie żartujesz?
4x=5 /:4
| | 5 | |
x= |
| − miejsce zerowe f(x) |
| | 4 | |
4 kwi 20:19
Ajtek:
Ręce opadają...
Witam
Mila,
5−latek 
.
4 kwi 20:21
damian : ale delta mi nie wychodzi 9

mi wychodzi na minusie moglabys mi rozpisac krok po kroku jak ja
wyluczylas
4 kwi 20:21
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
4 kwi 20:21
5-latek : Witaj Ajtek
4 kwi 20:22
Ajtek:
Pokaz swoje obliczenia, znajdziemy błąd.
4 kwi 20:23
damian : dobra juz wszystko wiem i zrobilem zle spisalem jedna rzecz poprostu
4 kwi 20:26
Mila:

dziedzina:
−x
2+x+2>0 a=−1, parabola skierowana w dół
Δ=1
2−4*2*(−1)=1+8=9
| | −1−3 | | −4 | | −1+3 | | 2 | |
x1= |
| = |
| =2 lu x2= |
| = |
| =−1 |
| | 2*(−1) | | −2 | | −2 | | −2 | |
−x
2+x+2>0 dla x∊(−1,2)
4 kwi 20:43