Wyrażenie algebraiczne
żabka321: Zapisz (za pomocą wyrażenia algebraicznego) cztery kolejne liczby całkowite, które przy
dzieleniu przez 3 dają resztę 1. Uzasadnij, że ich suma jest liczbą parzystą.
Myślałam nad czymś takim, że skoro 2n= 3k+1 to każda następna liczba będzie wyglądać 3k+4 itp
tylko nie wiem jak to zapisać. Proszę o pomoc
4 kwi 19:55
żabka321: Podbijam
4 kwi 20:26
Eta:
takimi liczbami są
3k+1, 3k+4, 3k+7, 3k+10 , k∊C
to 3k+1+3k+4+3k+7+3k+10= 12k+22= 2(6k+11) = 2u −−− liczba parzysta , u∊C
4 kwi 20:28
Jack: aj, too late ;
4 kwi 20:29
żabka321: To miałam dobrze, thx ;3
4 kwi 20:30