Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Dominik: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie wynosi 3cm,
kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy równy jest 30 stopni. Oblicz pole
powierzchni i objętość bryły.
Prosiłbym o pomoc
4 kwi 19:48
Jerzy:
Co potrafisz obliczyć w podstawie bryły na podstawie tych danych ?
4 kwi 19:52
Dominik: Szczerze to siedzę nad tym coś koło godziny i po prostu pustka. Nie wiem nawet jak zacząć.
4 kwi 19:55
Dominik: Proszę o jakieś rozwiązanie gdyż potrzebne mi jest to zadanie na jutro a ja z tego raczej mało
rozumiem
4 kwi 20:08
dero2005:

h
p =
h
s =
h =
√hs2 − (13hp)2 =
Licz
4 kwi 20:58
Nowy: Dzięki wielkie. Powinienem teraz sobie dać rade
4 kwi 21:01
Nowy: A i to hp to jest wysokość podstawy tak?
4 kwi 21:05
Dominik: Dzięki i czy w hp będzie wynik 2 czy ja cos źle licze
4 kwi 21:09
4 kwi 21:13
Dominik: hp = jest 92
a = 3√3
13hp=32
hs=3√3
Mógłby ktoś to sprawdzić czy dobrze to liczę
4 kwi 21:40