ojojoj
ojojoj: W stożek wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w dolnej podstawie
stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Wiadomo, że
promień podstawy walca jest trzy razy krótszy od promienia podstawy stożka, a pole przekroju
osiowego stożka jest równe 18. Oblicz pole powierzchni bocznej walca.
4 kwi 19:47
ojojoj: podbijam
4 kwi 20:01
ojojoj: no to jeszcze raz
4 kwi 20:18
Janek191:

Mamy
| | 6 | |
Po = 0,5 *6r*h = 18 / : 3 ⇒ r*h = 6 ⇒ h = |
| |
| | r | |
| h1 | | 2r | | 2 | | 2 | | 2 | | 6 | | 4 | |
| = |
| = |
| ⇒ 3 h1 = 2 h ⇒ h1 = |
| h = |
| * |
| = |
| |
| h | | 3r | | 3 | | 3 | | 3 | | r | | r | |
więc pole powierzchni bocznej walca
| | 4 | |
Pb = 2πr*h1 = 2πr* |
| = 8π |
| | r | |
4 kwi 20:27