wielomian
Paweł: Dany jest wielomian W (x) = x
3 + ax
2 + bx − 1 , gdzie a i b są liczbami całkowitymi. Zatem
A) Jeżeli równanie W (x) = 0 ma pierwiastek wymierny, to a + b = 0 .
B) Jeżeli równanie W (x) = 0 ma ujemny pierwiastek całkowity, to a = b+ 2 .
C) Równanie W (x) = 0 może nie mieć rozwiązań.
D) Równanie W (x) = 0 musi mieć co najmniej 2 różne pierwiastki.
Witajcie, mam mały problem z odpowiedzeniem na to zadanie. Pierwiastkiem tego równania może być
1 i −1
ale jakoś nie bardzo umiem na to odpowiedzieć. A, B, C jest prawdziwe, z D to nie wiem.
Prosiłbym was o wyjaśninie
4 kwi 19:33
Tadeusz:
zastanów się raz jeszcze nad tym C .. no i jednocześnie nad D
4 kwi 19:45
Janusz: W(1) = 13+a12+b1−1=0, (1)
W(−1)=(−1)3+a(−1)2+b(−1)=0. (2)
Z (1) a+b=0.
Z (2) a −b = 1 , a =b+1.
Odpowiedź A)
4 kwi 19:48
Eta:
? ?
4 kwi 19:51
Eta:
Janusz
"zjadłeś" po drodze ...... ostatnią (−1)
4 kwi 19:52
Paweł: Czyli tylko A jest poprawne ?
4 kwi 19:52
Paweł: Ktoś coś ?
4 kwi 20:03
5-latek : Pewnie zaraz Panu profesorowi ktoś coś odpowie
4 kwi 20:07
PW: A też nie jest poprawną odpowiedzią.
4 kwi 20:08
Eta:
Poprawna odp to B)
4 kwi 20:10
Paweł: Dlaczego A jest błędna?
4 kwi 20:10
PW: Ale męczydusza. Odpowiedź A zakłada, że tym rozwiązaniem jest 1, a tak być nie musi.
4 kwi 20:13