Oblicz pole powierzchni całkowitej
Anka: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka o kącie rozwarcia 90 stopni i wysokości
12.
4 kwi 19:23
Jerzy:
I gdzie jest problem ?
4 kwi 19:24
Anka: Problem jest taki że nie mam pojęcia jak to zrobić
4 kwi 19:26
Jerzy:
Narysuj przekrój i zastanów się jak obliczyć promień podstawy i tworząca
4 kwi 19:28
Janek191:
4 kwi 19:44
Jerzy:
no ....
Janek191 Cię wyręczył
4 kwi 19:45
Andrzej : Czyli funkcje trygonometryczne?
4 kwi 19:56
Jerzy:
Dokładnie
4 kwi 19:56
Andrzej : Też mam problem z tego typu zadaniami
4 kwi 19:56
Jerzy:
albo zauważ,że trójkąt prostokatny jest połową kwadratu o boku h
4 kwi 19:57
Andrzej : A jaką zastosować w tym przypadku funkcje wydaję mi się że tg45 ale nie jestem pewien
4 kwi 19:57
Andrzej : wyszło r=6 czy to jest dobrze?
4 kwi 20:00
Jerzy:
popatrz na wpis 19:57
4 kwi 20:01
Jerzy:
| | 12 | |
albo... |
| = tg45 = 1 ⇔ r = 12 |
| | r | |
4 kwi 20:02