Bardzo proszę o rozwiązanie tego bo utknęłam :(
kasiula4d: log5 5 + 14 log3 6 + 12 log3 2 − 14 log3 24 = ?
4 kwi 19:16
Jerzy:
| | 61/4*21/2 | |
= 1 + log3K , gdzie: K = |
| |
| | 241/4 | |
4 kwi 19:20
glax: 1
4 kwi 19:22
kasiula4d: A da sie jakoś to wyrażenie K obliczyć?
4 kwi 19:25
Jerzy:
| | 61/4*21/2 | |
Da... |
| = .... i licz |
| | 61/4*41/4 | |
4 kwi 19:27
Jerzy:
wskazówka: 41/4 = (22)1/4 = ?
4 kwi 19:29
kasiula4d: 2{12}
4 kwi 19:35
kasiula4d: pomyłka
4 kwi 19:35
Jerzy:
= 22/4 = 21/2
4 kwi 19:36
kasiula4d: 2
1/2 x
121/2 = 1
1/2 = 1

?
4 kwi 19:39
Jerzy:
skup się ... cału ułamek , czyli: K = 1 , a log31 = ?
4 kwi 19:41
kasiula4d: log3 1 = 0
4 kwi 19:51
kasiula4d: czyli cały wynik to 1
4 kwi 19:51
Jerzy:
Tak
4 kwi 19:53
kasiula4d: dziękuję za pomoc
4 kwi 19:55