Oblicz p.
AlpenGod: Cena towaru najpierw została obniżona o p%, a potem podniesiona o 40%. Okazało się, że
ostateczną cenę towaru można było otrzymać zwiększając początkową cenę o (p−8)%. Oblicz p.
4 kwi 18:53
AlpenGod: Podbijam
4 kwi 20:30
Jerzy:
| | p−8 | | p | |
x + ( |
| )x = 1,4*(x − |
| x) |
| | 100 | | 100 | |
4 kwi 20:35
Janek191:
| | p | | p − 8 | |
( x − |
| x)*1,4 = x*( 1 + |
| ) |
| | 100 | | 100 | |
| | 1,4 p | | p x − 8 x | |
1,4 x − |
| x = x + |
| / * 100 |
| | 100 | | 100 | |
140 x − 1,4 p x = 100 x + p x − 8 x
48 x = 2,4 p x / : x
48 = 2,4 p
p = 20
=====
Odp. 20%
4 kwi 20:38
AlpenGod: Dzięki
4 kwi 20:43