Zadanie typu maturalnego: Rozwiąż równanie... gdzie x nie równa się...
Norbert: Rozwiąż równanie (2x−4):x=x:(2x−4), gdzie x nie równa się 0 i x nie równa się 2.
(2x−4 dałem w nawiasach, tylko dlatego, żeby podkreślić, że to razem się dzieli przez x.)
4 kwi 18:49
Norbert: Wszakże na pewno znajdzie się rycerz szlachetny, który uwolni uciśnionego powyższym zadaniem,
rozwiązując je.
4 kwi 19:08
Hajtowy:
W czym problem?
Mnożenie na krzyż i jazda.
4 kwi 19:09
Hajtowy: Nie zapomnij o założeniach
4 kwi 19:09
Jerzy:
⇔ x2 = (2x−4)2 ⇔ x2 = 4x2 − 16x + 16 ⇔ −3x2 + 16x − 16 =0 ... i licz
4 kwi 19:11
Eta:
(2x−4)−x
2=0
(2x−4+x)(2x−4−x)=0
(3x−4)(x−4)=0
4 kwi 19:14
Norbert: Ah, no tak! Zapomniałem przełożyć później na drugą stronę... Wielce dziękuję szlachetni
rycerze!
4 kwi 19:20