Tworząca stożka
mindid: Tworząca stożka o długości d jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α. Wyznacz
promień r kuli wpisanej w ten stożek i promień R kuli opisanej na tym stożku.
Doszłam do tego że r= R cos α, nie wiem czy to jest dobrze. I dalej nie umiem tego ruszyć, nie
wiem jak cokolwiek zastąpić tu za pomocą d.
4 kwi 18:42
mindid: Podbijam...
4 kwi 19:09
Eta:
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *2r*d*sinα ⇒ P=d2sinα*cosα |
| | 2 | |
| | 2r*d*d | |
Ro = |
| =............. |
| | 4P | |
| | 2P | |
Rw= |
| = .............. |
| | 2r+d+d | |
4 kwi 20:01
mindid: Oo, dziękuję mocno za pomoc! Już rozumiem
4 kwi 20:12
Eta:
4 kwi 20:15