Proszę o wyjaśnienie
Karol376: Od północy wskazówka minutowa obróciła się o kąt −49π/3
Którą godzinę wskazuje zegar?
4 kwi 18:01
Janek191:
| | π | | 49*180o | |
−49* |
| = − |
| = − 2 940o = −8*360o − 600 |
| | 3 | | 3 | |
360
o : 12 = 30
o
− 60
o : 30
o = − 2
12 + 2 = 14
Zegar wskazuje godzinę 14.
=====================
5 kwi 10:19
wredulus_pospolitus:
Janek ... a od kiedy zegar ma liczbę 14

Po drugie −−− MINUTOWA przesunęła się o taki kąt
więc obecnie minutowa znajduje się na pozycji '10'.
Więc obecnie zegar wskazuje: "za dziesięć ... " (i tutaj psikusik autora tematu ... zapewne
chodzi o za dziesięć północ)
5 kwi 10:54
Janek191:
O kurcze ! Myślałem o wskazówce godzinowej
5 kwi 12:09
Janek191:
Pewnie zegar wskaże godz, 8
10.
5 kwi 13:02