Wyznacz
Dominik: | | b−2a | | 4a2+3ab+3b2 | |
Wyznacz |
| , wiedząc, że |
| =3 |
| | 3a+2b | | a2−ab−2b2 | |
4 kwi 17:29
glax: jaka jest odpowiedź
4 kwi 17:38
Dominik: Sam probuje do tego dojść, zadanie z klasówki.
4 kwi 17:42
4 kwi 17:44
Dominik: A mogę zobaczyć rozwiązanie?
4 kwi 17:46
ZKS:
Według mnie odpowiedź to −1.
4 kwi 17:50
glax: tak −1, pomyliłem znaki upsss...
4 kwi 18:04
ZKS:
Pokaż jak zrobiłeś Dominikowi.
4 kwi 18:07
glax: 4a
2+3ab+3b
2=3a
2−3ab−6b
2
a
2+6ab+9b
2=0
(a+3b)
2=0
a+3b=0
a=−3b
| b−2a | | b+6b | | 7b | |
| = |
| = |
| =−1 |
| 3a+2b | | −9b+2b | | −7b | |
4 kwi 18:13
Dominik: No tak, wystarczyło podłożyć to a=−3b do tego wyrażenia.. Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić
4 kwi 18:16
ZKS:
Brak dziedziny.
4 kwi 18:18