Rozwiąż równanie.
Dominik: Rozwiąż równanie ||x−1|−5|=7
4 kwi 17:24
glax: rozpisz na 4 równania
4 kwi 17:39
Dominik: Rozpisałem i wyszło mi x=−12 x=14 x=3 x=−1 i wydaje mi sie ze to nie jest dobrze
4 kwi 17:43
glax: policz dobrze i się przez chwilę zastanów
4 kwi 17:50
glax: |x−1|−5=7 v |x−1|−5=−7
x−1=12 v x−1=−12 równanie sprzeczne
x=13 v x=11
x{11,13}
4 kwi 17:59
Dominik: x= −11 x=13 x=3 x=−1?
4 kwi 18:02
Dominik: Dlaczego jest to równanie sprzeczne? I powinno być 11 czy −11?
4 kwi 18:03
glax: −11
4 kwi 18:06
glax: to wszystko wynika z własności wartości bezwzględnej a mianowicie wartość bezwzględna z
czegokolwiek jest zawsze ≥0
4 kwi 18:08
Dominik: Okej, już rozumiem dzięki wielkie
4 kwi 18:09