Wyznacz dziedzinę i MZ
Ola: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
a) f(x) = 45x − 16
b) f(x) = − 23x + 6
c) f(x) = 112x − 12
d) f(x) = −135x + 4
4 kwi 16:50
4 kwi 16:51
Janek191:
Miejsce zerowe
x
o jest miejscem zerowym funkcji f, jeżeli f(x
0) = 0



!
4 kwi 16:53
kochanus_niepospolitus:
miejsce zerowe funkcji to taki 'x' dla którego funkcja przyjmuje wartość zero czyli np.:
| 4 | |
| x − 16 =0 <−−− i wyliczasz 'x' |
| 5 | |
4 kwi 16:53
Janek191:
Np. d)
| | 8 | | 8 | | 3 | |
f(x) = − |
| x + 4 = 0 ⇔ − |
| x = − 4 / *( − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 8 | |
x = 1,5 ← miejsce zerowe
=====
4 kwi 16:55