matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
Gosiaczek19:
6
Uzasadnij, że nie istnieje trójkąt prostokątny o kącie ostrym alfa takim że tgα=
i
5
3
sinα=
4
4 kwi 16:44
kochanus_niepospolitus:
jeżeli
6
3
sinα
3
5
5
tgα =
i sinα =
to cosα =
=
*
=
5
4
tgα
4
6
8
w takim razie trójkąt ten (prostokątny) miałby boki długości: sprawdź czy zachodzi tw. Pitagorasa
4 kwi 16:52