pomyłka w zadaniu d= 8√2
kasia: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d
tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α . Wyznacz objętość walca.
Wykonaj obliczenia dla d= 8√2 i α= 60*
1 sty 23:17
Anna: Uzupełniam − po poprawce d.
1 sty 23:20
Anna: d = 8
√2, α = 60
0
| h | | h | | 1 | |
| = cosα, |
| = |
| ⇒ h = 4√2 |
| d | | 8√2 | | 2 | |
| a | | a | | √3 | |
| = sinα, |
| = |
| ⇒ 2a = 8√6 ⇒ a = 4√6 |
| d | | 8√2 | | 2 | |
| | 4√6 | | 2√6 | |
a = 2πr , 2πr = 4√6 ⇒ r = |
| = |
| |
| | 2π | | π | |
| | 2√6 | | 96√2 | |
V = π * ( |
| )2 * 4√2 = |
| |
| | π | | π | |
1 sty 23:29
kasia: Jestes niesamowita naprawde mi pomoglas dziekuje
1 sty 23:31
Anna: Miło mi.

Powodzenia

!
1 sty 23:32