procenty
JA: Pan Zygmunt otrzymal kredyt z banku w wysokosci 6000zł. Odsetki od tego kredytu stanowily
20%pożyczonej kwoty. Kwotę wraz z odsetkami spłacił w 12 miesięcznych ratach, z których każda
następna była mniejsza od poprzedniej o 50zł. Wysokoście pierwszej raty wynosiła?
4 kwi 16:27
kochanus_niepospolitus:
20% pożyczonej kwoty czyli 6'000*20% = 1'200 PLN
1'200 = S
12
a
n = a
n−1 − 50 <−−− ciąg arytmetyczny
S
12 = (a
1+a
12)*6 = 6(a
1 + a
1 + 11r) = 6*( 2a
1 − 550 ) = 1200
wylicz a
1
4 kwi 16:37