Oblicz x korzystając z własności logarytmów
Amanda: Proszę o rozwiązanie bo nie ogarniam logarytmów

x=log
6 216 − log
2 16 + log
3 √3
log
16 4=x
log
7 x = −2
log
x 4 = 2
log
2 8 p[2} = x
log
3 127 = x
log
25
15 = x
log
9 x =
12
4 kwi 16:27
Janek191:
Def.
loga b = x ⇔ ax = b ; a > 0 i a ≠ 0 i b > 0
4 kwi 16:31
Janek191:
1) x = log6 216 − log2 16 + log3 √3 = 3 − 4 + 0,5 = −0,5
bo
63 = 216 24 = 16 30,5 = √3
4 kwi 16:33
Janek191:
2) log16 4 = x = 0,5 bo 160,5 = 4
4 kwi 16:34
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
3) log7 x = − 2 ⇔ x = 7−2 = |
| = |
| |
| | 72 | | 49 | |
4 kwi 16:35
Janek191:
logx 4 = 2 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = 2
4 kwi 16:36
Janek191:
5) log2 8√2 = x ⇔ 2x = 8√2 = 23,5 ⇔ x = 3,5
4 kwi 16:38
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
log3 |
| = x ⇔ 3x = |
| = 3−3 ⇔ x = − 3 |
| | 27 | | 27 | |
4 kwi 16:39
Janek191:
| | 1 | |
log9 x = |
| ⇔ x = 912 = 3 |
| | 2 | |
4 kwi 16:41
Amanda: Dziękuję bardzo
4 kwi 16:46
Janek191:
W przedostatnim nie wiem co jest napisane
4 kwi 16:57
Janek191:
Spadam
4 kwi 16:57