Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli cosα= - 3/7 i
kasia: Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli cosα= − 3/7 i α ∈ (180* ;
270*)
1 sty 22:51
Anna: pomagam
1 sty 23:06
Anna:
| | 3 | |
cosα = − |
| α ∊ III ćwiartki |
| | 7 | |
sin
2α = 1 − cos
2α
| | 2√10 | |
sinα = −√1 − (−37)2 = −√1 − 949 = −√4049 = − |
| |
| | 7 | |
| | sinα | | | | 2√10 | | −7 | | 2√10 | |
tgα = |
| = |
| = − |
| * ( |
| ) = |
| |
| | cosα | | | | 7 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 3√10 | |
ctgα = |
| = |
| = |
| |
| | tgα | | 2√10 | | 20 | |
1 sty 23:18
kasia: dziękuje raz jeszcze
1 sty 23:27
Anna: 
Powodzenia w Nowym Roku

!
1 sty 23:30