Wykaż że...
Haeri: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa jest
nierówność x2 + y2 + 3x − xy + 5 ≥ 0
4 kwi 15:47
Rafal44: x2+(3−y)x+y2+5≥0
Δ=(3−y)2−4y2−20=9−6y+y2−4y2−20=−3y2−6y−11
Δ2=36−4*(−3)*(−11)=36−132<0
Δ2 jest ujemna i współczynnik przy y2 też ujemny, a zatem wykres funkcji f(x)=−3y2−6y−11 leży
w całości pod osią OX.
Wobec tego Δ jest stale ujemna, a ponieważ współczynnik przy x2 dodatni, to wykres funkcji
g(x)=x2+(3−y)x+y2+5 leży w całości ponad osią OX.
Proszę kogoś o sprawdzenie rachunków, bo wychodzi, że nierówność jest ostra...
4 kwi 16:04
jc: x2 + y2 +3x −xy + 5 = (y−x/2)2 + (3/4) (x+2)2 + 2 > 0
Ale jak >, to tym bardziej ≥
4 kwi 16:21