Rachunek prawdopodobieństwa
Krasnal: Dwie osoby mają jednakową szanse przybycia na dane miejsce w każdej chwili przedziału
czasu o długości T.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że czas oczekiwania jednej osoby na drugą nie będzie dłuższy niż
t, t∊[0,T]
4 kwi 15:17
g:
f1(x) = 1/T dla x∊[0,T] i = 0 dla pozostałych x − to jest funkcja gęstości
prawdopodobieństwa, że
osoba nr.1 przyjdzie w chwili x.
P2(x,t) = prawdopodobieństwo, że osoba druga przyjdzie w takiej chwili y, że |y−x| < t.
Wówczas szukane prawdopodobieństwo to średnia z P2 ze względu na rozkład f1:
P = ∫0T f1(x) P2(x,t) dx = 1/T * ∫0T P2(x,t) dx
Brakuje jeszcze P2(x,t).
Gdy t < (T/2) to trzeba rozważyć trzy przedziały x:
0 ≤ x < t: P2 = (x+t)/T
t ≤ x ≤ (T−t): P2 = 2t/T
(T−t) < x ≤ T: P2 = (T−x+t)/T
Gdy t ≥ (T/2) sytuacja z przedziałami trochę się zmienia. Na pewno sobie poradzisz.
4 kwi 17:19