wyznacz
kacper88: wyznacz dziedzine i miejsce zerowe funkcji f(x)=4x−5√−x2+x+2
4 kwi 14:19
Janek191:
| | 4 x − 5 | |
f(x) = |
| ? |
| | √− x2 + x + 2 | |
4 kwi 14:26
kochanus_niepospolitus:
i w czym problem masz?
√pod pierwiastkiem ≥ 0
to odnośnie dziedziny
to odnośnie miejsca zerowego
I liczysz
4 kwi 14:26
kacper88: dokladnie
4 kwi 14:27
kacper88: moglby to ktos wyliczyc bo chce sprawdzic czy mam dobrze
4 kwi 14:27
Janek191:
D − x2 + x + 2 > 0
Miejsce zerowe 4 x − 5 = 0
4 kwi 14:29
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz ... sprawdzimy czy masz dobrze
4 kwi 14:30
kacper88: dobra przyznam sie chce gotowca
4 kwi 14:54