Obliczanie granicy
Murinio: Lim(x daży do nieskończoności ) = (−6x5 + 2x4 − 7x +1/x) . Muszę obliczyc granice , bardzo
proszone o pomoc
4 kwi 14:06
Murinio: Ktos moze mi szybko pomoc ?
4 kwi 14:13
Janek191:
lim ( − 6 x5 + 2 x4 − 7 x + 1x) ?
4 kwi 14:16
Murinio: Tak
4 kwi 14:16
Mateusz: Wyciągnij x5 przed nawias.
4 kwi 14:18
Murinio: Nie wiem jak to wgl zrobic
4 kwi 14:19
Mateusz: Gdybyś miał np. (x
4 + x
3 + 1/x) i wyciągnął x
4 to wyglądało by to tak: x
4 ( 1 + 1/x +
1/x
5)

Analogicznie zrób dla swojego przykładu
4 kwi 14:21
Janek191:
| | 2 | | 7 | | 1 | |
f(x) = − x5*( 6 − |
| + |
| − |
| ) |
| | x | | x4 | | x6 | |
więc
lim f(x) = −
∞ *( 6 − 0 + 0 − 0) = −
∞
x→
∞
4 kwi 14:23